Koronarni klub Savinjska dolina Žalec

  Hmeljarska ulica 3,  Žalec

   tel: 031  622 454 Veronika Kajič

   tel: 040 546 740  Mihael Randl

   mail:  koronarni.klub.zalec@gmail.com

Koronarni klub Savinjska dolina Žalec

  Hmeljarska ulica 3,  Žalec

   tel: 040 546 740   Mihael Randl

tel: 031 622 454 Veronika Kajič  

   mail:  koronarni.klub.zalec@gmail.com

KAPLJICE ZDRAVJA

Kapljice zdravja Oktober - December 2019

Na tej povezavi si lahko ogledate vsa glasila Kaplice zdravja za nazaj, glasila so pripravljena v PDF formatu, tako da si jih lahko tudi natisnete,

Kapljice zdravja ARHIV,

VABILA  

                  

KOSTANJEV PIKNIK bo na izletniški kmetiji Kotar v Pongracu – Griže v  TOREK, 22.10.2019 s pričetkom ob 11.uri. Prijavite se na elektronski naslov koronarni.klub.zalec@gmail.com. Lahko pa se prijavite preko SMS sporočila (pripišite  ime in priimek) ali pa pokličete v soboto 19.10. med 18. in 20. uro  gospo Nado Četina: 041 271 538 oziroma gospo Veroniko Kajič : 031 622 454. Vsak prijavljeni naj prinese nekaj kostanja. Kostanj bo pekel naš Rudi s sodelavci, gobovo juho nam bodo skuhali na kmetiji. Prispevek 5€ na osebo.


GEOPUNKTURNI KROG V ŠEŠČAH je postavila Skupina za umetnost VITAAA pod vodstvom Marka Pogačnika in nosi naslov » Človek, prebudi se«. Nahaja se na vzpetini pod Homom. Zbrali se bomo v PONEDELJEK, 28.10.2019 ob 15. uri pri Tenis centru Zupanc in od tam krenili proti Geopunkturnemu krogu. Višinska razlika je 70m, za pot v obe smeri bomo potrebovali 1 uro. Z nami bo vaditeljica Ana Maria, ob prihodu nazaj pa nas čaka prijetno presenečenje. Oblecite se športno, priporočamo pohodne palice in obilo dobre volje.


NORDIJSKA HOJA. Pričetek vadbe bo v TOREK, 5. 11.2019 ob 16. uri. Zbor udeležencev bo na parkirišču pred jezerom Vrbje. S seboj imejte palice in seveda športno opremo. Nordijsko hojo vodi vaditeljica Ana Marija.


PREDAVANJE dr. Metoda PRAŠNIKARJA, kardiologa,  bo v PETEK, 8.11.2019 ob 17. uri v Hiši sadežev družbe Žalec (poleg naše telovadnice v Žalcu).  Vsebina POMEMBNI UKREPI ZA OHRANJANJE ZDRAVJA SRCA IN OŽILJA.


PREDNOVOLETNO SREČANJE bo v SREDO, 4.12.2019 ob 16. uri v gostišču Rimljan v Šempetru. Zagotovljena je živa glasba. Prispevek v višini 10€ za hrano, pijačo in glasbo boste poravnali ob prihodu. Prijave (na mail ali sms ali klic)  zbira gospa Nada Četina ali gospa Veronika Kajič do petka, 29.11.2019. Vabljeni, da se poveselimo in zaključimo uspešno leto.

UDELEŽILI SMO SE

PROGRAMA OBNOVITVENE REHABILITACIJE v TALASO STRUNJAN od 29. septembra  do 6. oktobra 2019. Udeleženci so uživali, kot vedno do sedaj, izvajali različne vadbe ter imeli odlično predavanje prof. Adramoviča na temo diabetes in koronarni bolnik.

JESENSKE EKSKURZIJE, ki je potekala v četrtek 10.10.2019  v maloobmejno Madžarsko z obiskom Monoštra, kjer so se udeleženci srečali s Porabskimi Slovenci. Udeležencev je bilo 38. Zapis naše soorganizatorke Veronike je zelo slikovit in ga objavljamo v celoti.

»Porabje zajema 9 vasi, v katerih živi  cca 2.500 Slovencev.   Leta 2011  je slovenščino kot materni jezik izbralo le  1.723 prebivalcev, za slovensko narodnost pa se jih je izreklo 2.385.  Že v času Avstro-Ogrske so spadali pod ogrski del monarhije, nato pa jih je razmejitev držav po 1. svetovni vojni dodelila Madžarski. In tam so ostali.  Slovensko narečje se je v okvirih ogrske države skozi stoletja ohranjalo predvsem v Cerkvi, verskih šolah in na domovih. Po koncu 1. svetovne vojne, ko je monarhija  razpadla, so na pariški mirovni konferenci začrtali nove meje, po pogodbi med Madžarsko in državami Antante  so mejo zarisali  po razvodju rek Rabe in Mure in razdelili nekdaj enovito pokrajin. V drugi državi so pustili okoli 6.000 Slovencev, ki so jih od tedaj imenovali rabski ali porabski Slovenci. Teh devet slovenskih vasi (Slovenska ves, Sakalovci, Dolnji Senik, Gornji Senik, Števanovci, Otkovci, Andovci, Verica in Ritkarovci) je  imelo naravno gospodarsko in upravno središče v Monoštru, ki je bil že tedaj naseljen skoraj izključno z Madžari.  Porabska slovenščina, samosvoje arhaično narečje, počasi izginja.

 Z avtobusom smo se odpeljali do Gornjega Senika, kjer smo  si ogledali Kuharjevo spominsko hišo.  Domačin g. Martin nam je orisal, kako  so uspeli  s pomočjo evropskih sredstev in podporo matične države Slovenije  in svoje vztrajnosti  v  tej  hiši ohraniti spomin na čas, ko je v tej hiši, ki je bilo župnišče, 30 let bival  župnik  g. Kuhar. Bil je župnik, Slovenec, ki je Porabskim Slovencem pri mašah v slovenščini približal slovensko kulturo in ohranjanje slovenskega jezika med vaščani Porabskih vasi. V  Kuharjevi hiši so zelo lepo ohranjena oprema, oblačila, knjige (cerkvene in posvetne )  iz tistih časov. G. Martin nam je povedal, da ljudje tukaj živijo v večini skromno,  nezaposlenosti ne poznajo, veliko mladih se vozi na delo v Avstrijo ali Slovenijo. Spodbujajo priseljevanje mladih družin, vpisovanje učencev v dvojezično slovensko-madžarsko šolo, športno dejavnost, aktivni so v nogometu - igrajo v slovenski  vrsti.

Pot nas je nato peljala v Monošter, kjer smo si ogledali baročno Cerkev iz 17. stoletja , tretjo največjo na Madžarskem. Zanimiv je bil ogled muzeja Avgusta Pavla in ogled film o bitkah s Turki  pri  Monoštru.

V Slovenskem kulturnem centru nam je podpredsednik Zveze Slovencev g. Jože Himok  opisal delovanje Porabskih  Slovencev. Ogledali smo si film o Slovenskem Porabju. Vseh nas se je dotaknila njihova upornost, trud ter ponos, da  ohranjajo slovenski duh in kulturo in ga prenašajo na mlajše generacije.

Izročili smo jim priložnostno darilo in jih povabili v Žalec.

Kot skupina Koronarnega kluba smo, oblečeni v majice z grbom Občine Žalec in Koronarnega kluba Savinjske doline Žalec, v Porabju  promovirali  0bčino Žalec.«
Ob koncu leta in v novem letu vam želimo, da ostanete pri najboljših močeh, z iskricami v očeh, z nasmehom na obrazih in ohranite pričakovanja, upe in sanje, ki ste si jih zamislili. Srečno!  

Društvo si s programom vseživljenjske rehabilitacije srčnih bolnikov prizadeva na področju celotne Savinjske doline postati pomemben dejavnik pri varovanju zdravja in načina življenja koronarnih bolnikov.


Naša vizija,
DSC00943-1024x768.jpg

KORONARNI KLUB SAVINJSKA DOLINA ŽALEC

Hmeljarska ulica 3
3310 ŽALEC

Davčna številka: 11557621
Matična številka: 1520776
TRR: 6100 0000 9380 150

Delavska hranilnica


Mail: koronarni.klub.zalec@gmail.com

Tajništvo: Veronika Kajič
Tel: 031 622 454

Predsednik kluba: Mihael Randl
Tel: 040 546 740


Koronarni klub

Savinjska dolina Žalec,

KONTAKT

KAKO SE VČLANIM?

Če želite postati član kluba, lahko vse informacije dobite v pisarni kluba

v Žalcu, Hmeljarska  ulica 3.

Ali izpolnete PRIJAVNICO.

Prijavnico lahko oddate na prijavnem mestu ali jo pošljete na zgoraj izpisani naslov.


Postanite član kluba,

NATISNI PRIJAVNICO

Predsednik:

   Mihael Randl

Podpredsednica:

   Bernarda Četina

Strokovni mentor:

   asist. dr. Dragan Kovačič

Tajnica:

   Veronika Kajič

Blagajničarka:

   Marjeta Jančič

Ostali člani upravnega odbora:

   Rudi Baloh, Nataša Privošnik,

   Lidija Oman

Člani nadzornega odbora:

Predsednica:

   Dragica Kastelic

Urednica glasila Kapljice zdravja:

   Nataša PrivošnikUpravni odbor,

DONATORJI

FIHO
OBČINA PREBOLD
OBČINA ŽALEC
OBČINA POLZELA
OBČINA TABOR
OBČINA BRASLOVČE

Tudi Koronarni klub Savinjska doline, katerega član ste, ima tak status. Zato vas vljudno vabimo, da z izpolnitvijo priloženega obrazca namenite od svoje že plačane dohodnine v korist kluba 0,5 %. Izpolnjen in podpisan obrazec prinesite do konca leta na vadbo ali ga oddate v poštni nabiralnik kluba v Žalcu na Hmeljarski, lahko pa ga oddate tudi na enoti davčne uprave v Žalcu.KAKO POSTANEM PODPORNI ČLAN

Prošnja za odstop dela plačane dohodnine v korist Koronarnega kluba Savinjska dolina


NATISNI ZAHTEVEK