Klub Aktualno/Kapljice Aktivnosti Vaditelji Srčna pot 20 LET
Koronarni klub Savinjska dolina Žalec
CELAŽ ANILOD AKSJNIVAS BULK INRANOROK

KLUBSKE AKTIVNOSTI, IZLETI,SREČANJA,

Spomladanska obnovitvena rehabilitacija v Strunjanu 1. do 8. maj 2022

 

Strunjan. Kraj za prijeten oddih v slovenskem primorju. Pravzaprav tudi destinacija našega kluba, kamor prihajamo že vrsto let maja in oktobra - tokrat od 1. do 8. maja, za kar je uspešno poskrbela ga. Nada. Veselje ob snidenju. Še pozornost vodstva hotela - en brezplačen vstop v svet savn.

Črnoglede napovedi glede vremena v tem tednu se le niso uresničile. Seveda smo si to 'potiho' tudi želeli. In se nam je izšlo, vsem 26 udeležencem obnovitvene rehabilitacije. Utečenemu krogu se je pridružilo nekaj novih obrazov. Odlično.

Da je nastopil pokoronski čas, je nakazoval bistveno razširjen program animacije. Od vseh ukrepov je ostalo le razkuževanje rok in izogibanje gneči (pa vendar korone ni za podcenjevati). Dihalnim vajam ob morju, vodni aerobiki in nordijski hoji so se ponovno pridružili: izleti (z ladjo, na bližnjo kmetijo), pohodi ( v Portorož in Piran), predavanja, glasbeni večeri in zvočna kopel s tibetanskimi skledami in gongom. Res dober občutek, da smo v 'normalnosti', da je mogoča izbira, druženje. Ob vsem tem pa še preživljanje časa v bazenu z morsko vodo (morje je imelo za posameznike prijetnih cca 14° (brrr), vendar smo mi vsekakor bolj uživali na obali s pogledom na morje in v pričakovanju tistih vsaj 21° – a tudi to še bo), čas v hotelski jedilnici s pestrim izborom jedi, individualna druženja, … In seveda železni repertoar – prvič: hoja do Strunjanskega križa ali Mesečevega zaliva. Enkrat ali večkrat, pač kolikokrat si želiš ali zmoreš to pot – za nekatere prijeten sprehod, za druge podvig in osebna zmaga. Drugič: sprehod ob morju ali Stjuži, po solinah do Salinere, posedanje na klopeh ob obali ali terasi barov. Tudi hojo med vilami ali v parku je razveseljevalo nenehno žvrgolenje in preletavanje ptic in pogled na obilo zelenja z urejeno okolico. Lepo, prijetno, navdušujoče, sproščeno.

Srečevali smo se na organiziranih vadbah ob vodenju dinamične animatorke ge. Klavdije ali ge. Nike in seveda naključno, ob kavici, na sprehodu in poklepetali o tem in onem.

Pa je bila tu nedelja, 8. maj. Čas za slovo. Vsak na svoj konec, s svojimi spomini, polni nove energije, dobrega počutja. A zdi se, da čas hitro teče. Se vidimo! 


PREDAVANJE - DELAVNICA SPROSTITVENE TEHNIKE

Specialist klinične psihologije in psihoterapevt Jaka Filip Tamše nas je v petek, 03.6.2022 na predavanju v živo vodil po naših občutkih, ki jih doživljamo, ko smo v strahu, napetosti, tesnobi, brezvoljnosti.

Kako ta negativna občutenja sprostiti, nam je nazorno predstavil na primeru iz prakse (vrhunski športnik, ki se je naučil sprostitev doseči v izjemno kratkem času).

Z njegovim vodenjem smo vsi udeleženci izvedli vajo sproščanja posameznih delov telesa, od čela, obraza, vratu, rok, prsnega koša, trebušnega dela, zgornjega in spodnjega dela nog. Ko je celotno telo sproščeno in  osredotočimo naše misli samo na naše telo, negativne misli izzvenijo in  nas prevevajo pozitivna čustva.

Ponavljanje vaje nas bo pripeljalo do tega, da se bomo počutili bolje in bolje.

Sprva nam ta vaja vzame morda 10 minut, ko se izvežbamo, pa se sprostimo v nekaj minutah.

Psiholog Jaka je poudaril, da je to le ena izmed mnogih tehnik za sproščanje, ki pa zanesljivo deluje.

Udeleženci, bilo nas je  25 ( presenetljivo veliko za predavanje), smo bili navdušeni nad psihologom   Jakom , ki je nekaterim pokazal, drugim pa osvežil pot do pozitivnih občutij in s tem boljšemu zdravju.

Fotografije povedo, kako nam je bilo na dogodku.

Zapisala

Veronika Kajič Zorko


PIKNIK 18.6.2022 Limberk griže žalecV izjemno lepem številu, bilo nas je več kot polovica vseh članov, smo se zbrali  18.6.2022 za junijsko druženje, po koncu spomladanskih vadb.

 

V prijetnem ambientu, v senci dreves, smo uživali v gledališkem prostoru Limberk v   Grižah, ob prijetnem klepetu in dobri hrani .

Posebej smo bili veseli, da se nam je pridružil naš strokovni vodja dr. Ivan Žuran.

Po strokovni razlagi, kako aritmija srca vpliva na naše telo, je pri večjem številu naših članic in članov opravil individualno svetovanje, na njihovo željo pa jim naredil tudi EKG.

Izpise EKGjev  nam je naknadno poslal po elektronski pošti, mi pa smo posredovali  izpis  posameznici/ku.


Mnenja naših članic in članov so več kot spodbudna, navdušeni so nad tako obliko srečanj in delom kluba.