Klub Glasilo kapljice zdravja Aktivnosti/Aktualno Vaditelji Srčna pot 20 LET
Koronarni klub Savinjska dolina Žalec
CELAŽ ANILOD AKSJNIVAS BULK INRANOROK

KLUBSKE AKTIVNOSTI, IZLETI,SREČANJA,

Predavanje Strdki v možganskih žilah, prim. Ivan Žuran, dr. med. in Zbor članov – Šempeter, 21.3.2024


V sklopu standardnega programa izobraževanj našega kluba, ki vključuje vsebine srčno-žilnih obolenj, je tokrat naš strokovni vodja, prim. Ivan Žuran, dr. med., predaval o Strdkih v možganskih žilah.

Z besedo, sliko in modelom srca je 21. 3. 2024 udeležencem (42) na razumljiv način približal delovanje srca in funkcijo žil, vrste in nastanek strdkov, vzroke in posledice za njihov nastanek in seveda preprečevanje njihovega nastanka.

Ko poznamo kratico G-R-O-M, preprosto in zanesljivo prepoznamo znake možganske kapi.                            

G-govor (otežen, prizadet),

R-roka (ohromelost roke),

O-obraz (povešen ustni kot),

M-minute (takoj pokličemo 112).


Vsaka minuta šteje, zato reagiramo takoj (glede na posledice je pomembno, da se strdek raztopi v roku 2 ur). Pri možganski kapi moramo ukrepati hitro in pravilno, ker s tem lahko osebi rešimo življenje.

Kot pri mnogih boleznih, se tudi pri tej poraja vprašanje: kaj lahko storimo sami?

Prim. Žuran je navedel vnaprejšnje preventivno ravnanje vsakega posameznika že od mladih nog. To vključuje redno telesno vadbo, zdrave prehranjevalne navade, čim manj razvad, primerno telesno težo. Pozitiven prispevek imajo tudi kontrole dejavnikov tveganja (krvni tlak, krvni sladkor, maščobe v krvi in srčni utrip).

Ob zaključku nas je prim. Žuran opomnil in hkrati opogumil – pri osebi z možgansko kapjo moramo hitro prepoznati znake (kratica GROM) in takoj poklicati na številko 112. Ti dejanji sta bistvenega pomena za uspešnost zdravljenja.


Po predavanju smo nadaljevali z Zborom članov. Pregledali smo delo v preteklem letu, ki ga je zaznamovalo obeležje 20-letnice kluba s številnimi aktivnostmi, vključno z odmevno osrednjo slavnostno prireditvijo.

Potrdili smo program za leto 2024, v katerem smo temeljne naloge kluba nadgradili z nekaterimi novimi vsebinami.

Zbor članov smo zaključili z družabnim dogodkom.


ZOPS na obisku v Celju

Zdravstveni dom Celje, 27. marec 2024