Klub Glasilo kapljice zdravja Aktivnosti/Aktualno Vaditelji Srčna pot 20 LET
Koronarni klub Savinjska dolina Žalec
CELAŽ ANILOD AKSJNIVAS BULK INRANOROK

KAPLJICE ZDRAVJA MAJ 2024


ZLOŽENKA 1 ZLOŽENKA 2 ZLOŽENKA 3 ZLOŽENKA 4 ZLOŽENKA 5


Dejavnost sofinancirajo:

FIHO, OBČINA ŽALEC , OBČINA TABOR, OBČINA POLZELA, OBČINA PREBOLD, OBČINA BRASLOVČE, OBČINA VRANSKO

Pozdravljene članice in člani

 

Pa smo zakorakali globoko v pomlad. Z njo se zdi vse lepše in boljše, četudi prinaša s seboj spomladansko utrujenost. Pa vendar. Največkrat nas poživi že najljubša kava ali čaj, hoja po vrtu ali sprehod. In seveda dobra družba. Z njo je vse lažje. Druženje pomembno vpliva na nas, na naše dobro počutje – pozitivno vpliva na duševno zdravje, na čustva in zmanjšuje stres in občutek osamljenosti. Sodelovanje v družabnih aktivnostih nas sprosti, nasmeje, bogati, … spoznamo marsikaj lepega, novega, vzniknejo dragocena prijateljstva. Zato, obdajmo se z barvami, zanimivimi ljudmi. Aktivirajmo se, zadihajmo s polnimi pljuči. Naj nam bo lepo.

 V majskih Kapljicah zdravja vabimo na naš izlet, obnovitveno rehabilitacijo v Radence ter številne druge aktivnosti, spomnimo na pretekle dogodke. Preberite. Prijavite se. Sodelujte.  

  

 

V A B I L A

 

1. SPOMLADANSKI IZLET:  Z AVTOBUSOM V GORNJO RADGONO IN RADENCE V SREDO, 5. JUNIJA 2024

ODHOD: ob 7.30 uri iz avtobusne postaje Žalec  

POTEK: ob 9h prihod v Gornjo Radgono v RG BISTRO - kava po izbiri, voda in rogljiček;

9.30:  ogled prve in največkrat nagrajene peničarske kleti v Sloveniji - DOM PENINE, 10.15: sprehod po starem delu mesta (cca 1km): most prijateljstva (SLO-A), po Kerenčičevi ul.-TIC do spominskega obeležja 'Nikoli več', kratek opis vojne 1991 v G. Radgoni, 11h: z avtobusom v vas Mele do Oljarne Aleksander Šaruga: ogled, predstavitev (oljarne, domačije, degustacija bučnega olja, semen, … Čez cesto ogled 'Etno zbirke starih predmetov' (lastnik Andrej Bohinc), 11.50: odhod v Zdravilišče Radenci, dobrodošlica in ogled Zdravilišča v manjših skupinah, ogled zgodovinskega filma o zdravilišču in degustacija mineralne vode v Salonu zdravja, 13.30: kosilo v restavraciji Radin, 15h: sprehod po parku, ogled Vinske fontane na Kapeljskem vrhu (5 km iz Radencev) ALI ogled Vrtnega cvetličnega centra KURBUS.

Prihod domov:  cca 18.30

Prispevek: 40,00 EUR na udeleženca, plačilo je obvezno ob prijavi. Prijavite se: vodjem vadbenih skupin ali epošto: koronarni.klub.zalec@gmail.com ali telefon: 031 622 454 (Veronika) do vključno petka, 24.5.2024.

- Ob upravičeni odpovedi vrnemo 20,00 EUR.

- Izlet bomo izvedli, če bo najmanj 35 udeležencev.  

 

2. NORDIJSKA HOJA – SOBOTA, 1.6.2024  

Zbirališče: pri Kavarnici ob Vrbenskem jezeru ob 9. uri.  

Oprema:  primerna obutev, palice.       Pohod: v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja (CKZ).

Opombe: *palice si bo mogoče izposoditi na zbirališču (prinesejo iz CKZ 10 kom); *v primeru dežja bo Nordijska hoja 8.6.2024 (enak program).

 

3. Spomladanski PIKNIK – petek, 21.6.2024   

Zberemo se ob 10.30 uri na Kmetiji Kotar. Hrana v piknik varianti. Priporočena je športna oprema. Na začetku bo organizirana vadba za vse, ki se boste zanjo odločili.

Prispevek 10,00 EUR na udeleženca. Vabljeni.

 

4.Obnovitvena rehabilitacija Zdravilišče RADENCI Prejeli smo ponudbo Zdravilišča Radenci (v tabeli):

  

DESTINACIJA Zdravilišče  7 dni PolPenzion  Cena na dan  Doplačilo/ dan enoposteljna soba  Termin (veljavnost ponudbe)  Opomba   

RADENCI: Hotel Radin4*  385,00  55,00  14,00  8. – 15.9.2024  Skupaj s KD Celje  

Cena vključuje: namestitev v izbrani sobi, samopostrežni zajtrk in večerja, neomejeno kopanje v termalnih bazenih, vstop v Svet savn v primeru obratovanja (1 x dnevno vstop do 14.ure), pitna kura brez kozarca, 3 strokovna predavanja, organiziranje avtobusnega prevoza - velja le skupaj s KK CELJE v terminu od 8. do 15.9.2024 v primeru dovolj prijavljenih - sicer lasten prevoz, brezplačno parkirišče.  

Pogoji ODPOVEDI rezervacije:

-  do 45 dni pred prihodom: brezplačno (0%);     - 44 do 21 pred prihodom: 25 % zneska storniranih storitev -  20 do 14 pred prihodom: 50 %;        - 13 do 4 pred prihodom: 65 %;        - 3 do 1 pred prihodom: 85 % -  na dan prihoda ali no-show: 100 %

Dokončna poimenska lista: 30 dni pred prihodom

Doplačila: turistična taksa: 2,50 EUR/osebi/noč;  prijavnina: 2,50 EUR/osebi/bivanje

 

Prijave sprejema Vida Štingl na tel. štev. 041 412 212 ali na e-naslov: vida.stingl@gmail.com do vključno četrtka, 30.05.2024.  

 

5. OBELEŽIMO SVETOVNI DAN ŠPORTA – PETEK, 31.5.2024 NA LETALIŠČU LEVEC

Center za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline vabi na Letališče Levec. Med 10. in 14. uro bodo potekale

*meritve holesterola in krvnega tlaka, *občinski test hoje na 2 km, *meritve moči z dinamometrom, *ali sem FIT?, *posvet s fizioterapevtom in kineziologom. Udeležbo potrdite na: 051 668 416. Pridružimo se jim tudi mi.

 

 

O B V E S T I L A  

 

1. TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU) 2024

>>> potekajo po celi Sloveniji, od 16. maja do 10. junija 2024, glavni dogodek projekta, PARADA UČENJA, pa bo 22. maja od 10. do 13. ure na tržnici Žalec in v parku Fontana. Program je pester, dogodkov je mnogo. Vabimo vas, da si ogledate program in izberete kaj zase.  Vsi TVU dogodki so zbrani na tej povezavi:

https://tvu.acs.si/sl/iskanje/?k24

 2. VADBA v jesenskem obdobju

V juniju bomo sklenili spomladansko obdobje izvajanja strokovno vodene vadbe treh naših skupin.

Jesensko obdobje bomo pričeli 15. septembra 2024 po utečenem urniku. Naj bo poletje čimbolj po vaših željah.

 

I Z V E D L I   S M O

 

1. ZBOR ČLANOV – 21.3.2024 v Šempetru

Zbora članov se je udeležilo 42 članov/ic. Pričeli smo ga s kulturnim utrinkom v spomin pesniku Ivanu Minattiju. V prvem delu je predsednik kluba predstavil opravljeno delo v preteklem letu, v nadaljevanju so bila predstavljena poročila o delovanju vseh odborov oz opravljenih aktivnostih. Leto 2023 je zaznamovalo obeležje 20-letnice kluba, povezano s številnimi aktivnostmi, vključno z odmevno osrednjo prireditvijo in izdajo biltena '20 srčnih'. Ocenili smo vse lanskoletne aktivnosti in bili z ugotovitvami zadovoljni. Zabeležili smo večje število opravljenih ur (1885) prostovoljnega dela. Potrdili smo vsebinsko pester program aktivnosti za leto 2024. Temeljne naloge kluba smo nadgradili z nekaterimi novimi vsebinami. Med drugim so v ospredju potrebe po novih, večjih prostorih za vadbo. Vemo, kakšne so naše potrebe in finančne možnosti in iskali bomo naprej.  

Zbor članov smo zaključili z družabnim dogodkom.

2. Predavanje Strdki v možganskih žilah - 21.3.2024 v Šempetru

Strokovni vodja, prim. Ivan Žuran, dr. med., je pred Zborom članov izvedel predavanje o preprečevanju strdkov v možganskih žilah in tudi tokrat vzbudil veliko zanimanja. Z besedo, sliko in modelom srca je udeležencem na razumljiv način približal dogajanje v telesu pred, ob in po nastanku strdkov v možganskih žilah ali srcu. Izpostavil je pomen preventivnega ravnanja vsakega posameznika. Za pozitivne spremembe v našem ravnanju ni nikoli prepozno.

Ob zaključku nas je prim. Žuran opomnil in hkrati opogumil – pri osebi z možgansko kapjo moramo hitro prepoznati znake (kratica GROM) in takoj poklicati na številko 112. Ti dejanji sta bistvenega pomena za uspešnost zdravljenja. Bilo je koristno in poučno.

 3. Predavanje Ustna higiena – 23.4.2024 v 'Hiši sadeži družbe' Žalec

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomemben dejavnik kakovosti življenja v vseh življenjskih obdobjih. Dobra ustna higiena je pogoj za zdrave zobe in dlesni. Z njo preprečujemo nastanek zobnega kamna, kariesa, bolezni obzobnih tkiv in slabega ustnega zadaha. Zato je o tej vsebini vredno večkrat govoriti in se seznaniti z novostmi, ki jih prinaša razvoj znanosti.  

Predstavnik podjetja Curaprox, gospod Peter Novak, nam je v dobri uri dal številne koristne informacije in odgovore na naša vprašanja v povezavi z zdravjem ustne votline (kako težave rešiti oziroma se jim izogniti).  Bilo je zanimivo in poučno.

4. Spomladanska Obnovitvena rehabilitacija v STRUNJANU – 5. do 12.5.2024

Za nami, 24 udeleženci/kami, je prijeten teden v Strunjanu. Razvajalo nas je sonce, čudovita narava, zdravilni zrak, sprehodi po solinah, ptičje petje, čisto morje, vodeni pohodi, uživanje v bazenu, na kavici ali posedanje, klepet na klopeh v parku ali ob morju s pogledom na Piran …   

Za vsakega se je kaj našlo. Vsak je lahko izbiral med ponujenimi vodenimi raznovrstnimi aktivnostmi animacijskega programa ali se odločal po svoje. Četrtkovo popoldne smo namenili ogledu Sečoveljskih solin. To nam je omogočila naša članica in etnologinja Jelka Šefic. Bilo je zanimivo, prijetno popoldne.

Prenova hotela je tokratno bivanje nekoliko ovirala, saj je bilo potrebno prilagajanje glede na prejšnjo ureditev.  

In že je prišla lepa, sončna nedelja. Zadovoljni smo odšli na avtobus, skupaj s člani društva za osteoporozo z Raven na Koroškem, in zapustili nam ljubi Strunjan z novimi spomini, zgodbami, …   

 

Čas, preživet ob morju, je vedno dobrodejen za naše telo, počutje, misli. Mogoče se oktobra spet srečamo prav tu.  

Do takrat vse dobro vsem.

 

 

N A P O V E D N I K

 Obnovitvena rehabilitacija Strunjan od 13. do 20.10.2024

Terme Krka so v tem letu spremenile termine trajanja sezon in posledično tudi cen. Za majski termin ni bilo večjih sprememb, medtem ko je oktobrski termin po novem vključen v poletno sezono (1.-25.9.2024). Trenutno imamo še rezerviran termin obnovitvene rehabilitacije od 13. do 20. oktobra 2024, a ga moramo do konca maja odpovedati, če ne bo zanimanja.

  

DESTINACIJA Strunjan  7 dni PolPenzion  Cena na dan  Doplačilo/ dan enoposteljna soba  Termin (veljavnost ponudbe)  Opomba    

Hotel Svoboda 4*  756,00  108,00  48,00  13. – 20.10.2024  Prevoz 20 oseb    

Vile 3*  609,00  87,00  36,00       

Turistična taksa    2,50         

        

Od 25.10.2024 dalje so cene enake kot maja 2024.  

Prosimo, da razmislite o ponudbi. Vsi, ki bi odšli na obnovitveno rehabilitacijo v tem času v Strunjan, to sporočite Vidi Štingl (041 412 212) do vključno ponedeljka 27. maja 2024.

 

 

Nabralo se je kar precej informacij. Upamo, da je kaj pritegnilo vaše zanimanje in vzbudilo željo po druženju.