Klub Glasilo kapljice zdravja Aktivnosti/Aktualno Vaditelji Srčna pot 20 LET
Koronarni klub Savinjska dolina Žalec
CELAŽ ANILOD AKSJNIVAS BULK INRANOROK

KAPLJICE ZDRAVJA MAREC 2024


ZLOŽENKA 1 ZLOŽENKA 2 ZLOŽENKA 3 ZLOŽENKA 4 ZLOŽENKA 5


Dejavnost sofinancirajo:

FIHO, OBČINA ŽALEC , OBČINA TABOR, OBČINA POLZELA, OBČINA PREBOLD, OBČINA BRASLOVČE, OBČINA VRANSKO

Spoštovane članice in člani.


Pred vami so letošnje prve 'Kapljice zdravja' z vabili, obvestili in kratkimi novicami o preteklih dogodkih v našem klubu.

Na kratko: vabimo vas na letni zbor članov, kjer se bomo ozrli na delo v preteklem letu in usmerili pogled v aktivnosti, ki si jih želimo v tem letu. Tokrat bomo združili letni zbor s predavanjem prim. Ivana Žurana, dr. med. o strdkih v možganskih žilah. Tečejo že priprave na majsko obnovitveno rehabilitacijo v prelepem krajinskem parku v Strunjanu. Prijazno vabljeni k prijavi. V nadaljevanju še nekaj informacij o poteku vadb in članarini, ki ostaja v teh spremenljivih časih nespremenjena. Zaključujemo s kratkimi utrinki naših raznolikih srečanj.

Prijetno branje in 'na sodelovanje'.


V A B I L A

1. Letni Zbor članov Koronarnega kluba Savinjska dolina, bo v četrtek, 21. marca 2024 s pričetkom ob 16. uri v gostilni Sedminek v Šempetru.


PREDLAGAN DNEVNI RED:

1.  Pozdrav in izvolitev organov zbora članov

2.  Poročilo verifikacijske komisije

3.  Poročila o delovanju društva v letu 2023:

- poslovno poročilo,  

- finančno poročilo,

- poročilo nadzornega odbora (NO), 

- poročilo vodje vaditeljic/ev, 

- poročilo disciplinske komisije

4. Razprava po poročilih in potrditev poročil

5. Plan dela za leto 2024 in potrditev

6. Pobratenje s Koronarnim društvom Radenci: predlog in potrditev

7. Beseda gostov 


2. Predavanje Strdki v možganskih žilah

Strokovni vodja, prim. Ivan Žuran, dr. med., bo imel pred uradnim delom Zbora članov predavanje o · izvoru, · posledicah, · ugotavljanju in · preprečevanju strdkov v možganskih žilah.


Po končanem letnem zboru članov bo druženje. Prispevek  15,00 €  poravnate ob prihodu oz. poberejo že  vodje vadbenih skupin na vadbah. Prosimo, da svojo prisotnost potrdite do ponedeljka, 18.3.2024: vodjem vadbenih  skupin: Jeleni Gorišek  070 689 868, Tatjani Baloh 051 265 109, Vesni Diacci 040 331 408, tajnici  Veroniki Kajič  Zorko 031 622 454 ali preko e-pošte: koronarni.klub.zalec@gmail.com


3. Spomladanska Obnovitvena rehabilitacija v STRUNJANU

Vabimo vse člane Koronarnega kluba Savinjska dolina k prijavi na spomladansko obnovitveno rehabilitacijo v Krkinem zdravilišču Strunjan. Ponudba Term Krka vključuje rezervacijo od nedelje, 5.5. do nedelje, 12.5.2024 z namestitvijo v Hotelu Svoboda**** ali Vilah***. Rezervirali smo 10 sob standard v Hotelu Svoboda in 8 sob v Vilah. Cena polpenziona je od oktobra 2023 višja za 3,00 eur na dan (21,00 eur za teden). Pri ponudbi ni sprememb. Avtobusni prevoz je vključen pri najmanj 20 udeležencih (kot doslej). Dana je možnost obročnega odplačila aranžmaja.

Storitev in cena:  HOTEL


VILE 7x polpenzion v dvoposteljni sobi Svoboda: 574,00 EUR po osebi

7x polni penzion v dvoposteljni sobi Svoboda: 693,00 EUR po osebi


7x polpenzion v dvoposteljni sobi Vile: 504,00 EUR po osebi

7x polni penzion v dvoposteljni sobi Vile: 623,00 EUR po osebi

 

Doplačila: Hotel Svoboda - enoposteljna soba: doplačilo 36,00 EUR po osebi na dan

Vile - enoposteljna soba: doplačilo 24,00 EUR po osebi na dan

Turistična taksa: 2,50 EUR na osebo na dan

 

Ponudba vključuje:

• namestitev v dvo- ali enoposteljni sobi v hotelu ali vili,

• polni ali polpenzion z dnevno izbiro uravnotežene in zdrave hrane,

• uporaba kopalnega plašča,

• brezplačno kopanje v hotelskih bazenih, tudi na dan prihoda in odhoda,

• dnevno vsaj tri aktivnosti vodene telesne vadbe (hidro-gimnastika, vodna aerobika, kardio-vadba pod strokovnim nadzorom, nordijska hoja ali vodeni sprehodi),

• zdravstveno predavanje iz nabora vsebin na posamezni lokaciji,

• bogat animacijski program in organizacija izletov na željo društva,

• 10 % popust na vse zdravstvene storitve in storitve velnesa,

• brezplačen dostop do interneta v sobi in skupnih hotelskih prostorih.

Prijave sprejema Vida Štingl na tel. štev. 041 412 212 ali na e-naslov: vida.stingl@gmail.com do vključno petka, 22.03.2024, nato oddamo poimenski seznam udeležencev. Ure in postajališča odhoda avtobusa bomo sporočili prijavljenim nekaj dni pred odhodom.                                                       

V Strunjanu se veselijo našega prihoda. Pridite tudi vi.O B V E S T I L A


1 Strokovno vodene vadbe

Članicam/om kluba je namenjena redna vadba, prilagojena potrebam oseb s koronarno boleznijo in drugim, ki jo vodijo strokovno usposobljene vaditeljice in vaditelji. Vadbe potekajo po ustaljenem urniku v dveh skupinah v Žalcu in sicer v dopoldanski (torek in petek ob 9h) in popoldanski (sreda in petek ob 16.30h) in ena skupina v Šempetru (ponedeljek in četrtek ob 18h) v prostorih OŠ. 

Gibanje pripeva k zdravju in dobremu počutju. Mogoče razmišljate o vključitvi? Vabljeni.


2 Članarina 2024

Članarino za leto 2024 v višini 18,00 EUR, prosimo plačajte na:  TRR  SI56 6100 0000 9380 150 ali vodjem vadbenih skupin ali na zboru članov (21.3.2024) pri naši blagajničarki Marjeti Jančič.


I Z V E D L I   S M O


1    O Načelih sodobnega zdravljenja srčnega popuščanja je v torek, 21.11.2023 ob 17. uri

predaval strokovni vodja Koronarnega kluba Savinjska dolina, prim. Ivan Žuran, dr. med.

Ohrabril je s sporočilom, da je zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem doživelo v zadnjih 30 letih zelo velik napredek. Na razumljiv in pregleden način je predstavil skupine zdravil, ki se med seboj podpirajo in imajo najboljši učinek za uspešen potek zdravljenja. Poudaril je pomen tesnega sodelovanja bolnika s strokovnim timom, ker to omogoča manj zdravstvenih zapletov in prispeva k dokaj normalnemu življenju bolnika. Udeleženci so bili zelo zadovoljni s predavateljevo srčnostjo ter njegovim optimizmom.

V zaključnem delu je odgovarjal na vprašanja prisotnih.

V prostoru Hiše sadeži družbe mu je prisluhnilo 40 udeležencev, večinoma članov/ic kluba.2    Predavanje na temo Prehranska dopolnila je 8.12.2023 izvedla  mag. Saša Krajnc

iz Žalskih lekarn, s katerimi tesno sodelujemo že vrsto let, še posebno na področju izvajanja izobraževanj.

Za izhodišče je postavila potrebe koronarnega bolnika in pojasnila vsebinske sklope: prehranska dopolnila (kaj so, koristi, previdnostni ukrepi); pomen zdravega življenjskega sloga ter nove prehranske piramide; vloga koencima Q10 v organizmu in v odnosu do zdravil npr. statinov; omega 3  pomen za razvoj in delovanje možganov, srca in žilja; ginko biloba kot zdravilo rastlinskega izvora in njegove posebnosti ter o biostatinih. Podala je veliko koristnih napotkov in naglasila, da naj vsakdo posluša svoje telo, spremlja vrednosti in je, ob odločitvi za prehransko dopolnilo, pozoren tudi na proizvajalca (zaupanja vreden) in učinek jemanja na svoje telo.

Zanimivega predavanja, ki je potekalo v hiši Sadeži družbe Žalec, se je udeležilo 10 članov.3    Delavnica Opolnomočenje bolnikov s srčnim popuščanjem je potekala 12.12.2023

v Medgeneracijskem centru Prebold v izvedbi dipl. med. sestra in mag. zdrav. nege Lilijane Žerdoner.

Delavnica je potekala v prijetnem vzdušju, s tesnim sodelovanjem izvajalke s 14 udeleženci. S konkretnimi primeri iz lastne poklicne prakse, strokovnim znanjem, življenjskimi izkušnjami ter vključevanjem udeležencev, ji je uspelo celostno predstaviti bolezen, za katero mnogi niti ne vedo, da jo imajo. Predstavila je vzroke za nastanek srčnega popuščanja, pojavne znake bolezni, dejavnike tveganja in klinične znake bolezni. Da so informacije v zvezi s to boleznijo še kako aktualne in potrebne, je pokazalo sodelovanje prisotnih s številnimi vprašanji in izraženimi lastnimi izkušnjami. Izvedena delavnica je uspešna pot k opolnomočanju tako bolnikov s to boleznijo kot vseh drugih.


4    Na tradicionalnem prednovoletnem srečanju smo se zbrali 15.12.2023 v novem ambientu, pri Mlinarju v Gotovljah. Izletniška kmetija nas je, vseh 61, zaobjela s tradicijo. Bilo je prijetno, domačno, umirjeno, z dobro kulinariko.

K prijetnemu vzdušju je prispevala tudi glasba. Pridružil se nam je Georg Krajnc z izvedbo zimzelenih melodij ob spremljavi na klaviature. Plesni pari so se zavrteli, vsi drugi pa smo ali uživali v poslušanju glasbe ali klepetu.


S prijetnim družabnim dogodkom smo tudi zaokrožili dvajset let delovanja našega kluba.


5    Tradicionalnega srečanja jubilantov, ki so v letu 2023 praznovali 70 ali 80 let, so se 20. februarja 2024, pri Mlinarju v Gotovljah, udeležili 4 jubilanti.

Ena od aktivnosti našega kluba je tudi namenjanje pozornosti članu/ici, ki praznuje 70, 80, 90 let z voščilnico ob prazniku in skupnim srečanjem (navadno v februarju prihodnjega leta). V letu 2023 jih je 'ta okroglo' praznovalo devet.


V veselem vzdušju, sproščenem klepetu in dobro obloženi mizi je potekalo srečanje jubilantov, ki so praznovali v letu 2023, s člani upravnega odbora kluba.